top of page

Hoe werkt het WHS- Wereld Handicap Systeem?


De organisatie die verantwoordelijk is voor het maken van de golfregels.
USGA World handicap system

Het Wereld Handicap Systeem (World Handicap System, WHS) is een set van regels en richtlijnen die zijn ontworpen om het handicap beheer in golf te standaardiseren en eerlijker te maken voor spelers van verschillende niveaus over de hele wereld. Het systeem werd geïntroduceerd door de Royal and Ancient Golf Club of St. Andrews (R&A) en de United States Golf Association (USGA) en is van kracht sinds 2020.

Hier zijn enkele kernpunten van hoe het Wereld Handicap Systeem werkt:

  1. Basisberekening van het handicap: Het WHS gebruikt een gemiddelde van de beste scores van een speler over een bepaald aantal recente ronden (meestal de beste 8 van de laatste 20 gespeelde ronden) om zijn/haar handicap te berekenen. Dit vervangt het oude systeem van het gebruik van de beste 10 scores van de laatste 20. Dit betekent dat jouw handicap gelijk is aan het gemiddelde van de beste 8 ronden van jouw laatst gespeelde 20 ronden.

  2. Course Rating en Slope Rating: Elke golfbaan heeft een beoordeling (Course Rating) die de verwachte moeilijkheid van de baan aangeeft voor een gemiddelde golfer. Daarnaast heeft elke baan een helling beoordeling (Slope Rating) die aangeeft hoeveel moeilijker de baan kan zijn voor een golfer van een bepaald niveau in vergelijking met een scratch golfer (handicap 0). Deze ratings worden gebruikt om de handicap aan te passen op basis van de moeilijkheid van de baan.

  3. Dagelijkse handicap berekening: Het systeem berekent een Dagelijkse Handicap voor elke ronde die een golfer speelt. Dit is gebaseerd op de Course Rating en Slope Rating van de gespeelde baan, evenals de handicap van de speler. Het doel is om ervoor te zorgen dat spelers een eerlijke kans hebben, ongeacht de baan die ze spelen.

  4. Aanpassing voor Playing Conditions: Het systeem houdt ook rekening met de heersende omstandigheden tijdens het spelen, zoals het weer en de baancondities. Als de omstandigheden significant afwijken van normaal, kan er een extra correctie plaatsvinden op basis van de Playing Conditions Calculation (PCC).

  5. Handicap Index: Het WHS introduceert het begrip "Handicap Index," dat de algemene speelsterkte van een golfer weergeeft. Dit maakt het gemakkelijker voor spelers om te concurreren op verschillende banen en in verschillende evenementen over de hele wereld.

  6. Scorekaarten en Handicap Comité: Spelers moeten hun scores correct invoeren op een scorekaart en deze indienen bij hun (online) golfclub.


Het WHS heeft tot doel het handicap beheer eenvoudiger, eerlijker en consistenter te maken voor alle golfers, ongeacht hun locatie. Het vermindert ook de invloed van individuele slechte rondes op de handicap, omdat het systeem rekening houdt met een bredere reeks scores over een langere periode.
0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Welke lengte golfclubs past bij jou?

Als je een nieuwe golfset gaat kopen, is het van groot belang om te kijken welke lengte de clubs moeten zijn. Er zijn hier handige methodieken voor om dit te weten te komen. Het meest gebruikte hiervo

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page