top of page

Wat is een handicap, en hoe word dit berekend in golf?

Een handicap in golf is een maatstaf voor het spelniveau van een golfer. Het vertegenwoordigt het verschil in vaardigheid tussen een individuele golfer en een scratch-golfer (een golfer met een handicap van 0). Met andere woorden, een handicap geeft aan hoeveel slagen een speler boven of onder het gemiddelde zou spelen. Als je 18 holes speelt, dan betekent handicap 54 eigenlijk dat je over deze 18 holes 54 slagen meer mag doen dan een handicap 0. Of het precies 54 slagen meer zijn, is afhankelijk van onder andere de moeilijkheid van de baan.


De handicap wordt berekend op basis van de scores die een golfer heeft behaald tijdens eerdere rondes. In Nederland gebruiken we het WHS (Wereld Handicap Systeem) en dit betekent dat de handicap het gemiddelde is van de beste 8 rondes van je laatst gespeelde 20 rondes. Een handicap maakt het mogelijk voor spelers van verschillende niveaus om tegen elkaar te spelen op een eerlijke en competitieve manier. Het stelt golfers met lagere handicaps in staat om extra slagen toe te kennen aan hun score op bepaalde holes, zodat ze kunnen concurreren met golfers met hogere handicaps op een gelijk speelveld.

Het doel van het handicap systeem is om golfers van verschillende niveaus in staat te stellen eerlijk tegen elkaar te spelen en een consistentie in de resultaten te bevorderen. Het WHS heeft de bedoeling om wereldwijd een uniforme en eerlijke manier van handicaps berekenen te bieden.


Nog geen handicap

Als je gaat starten met golf, heb je natuurlijk nog geen actieve handicap. Om dit actief te maken moet je in elk geval een theorie examen succesvol afronden. Als je dit bij bijvoorbeeld een cursus hebt gehaald, krijg je vaak baanpermissie voor die specifieke baan. Het is een soort stap vóór het halen van jouw handicap. Op het moment dat jij je baanpermissie hebt kun je op die specifieke baan proberen om een ronde te lopen die goed genoeg is voor handicap 54. Als je dit hebt gehaald dan mag je daarna op bijna alle golfbanen ter wereld spelen.


Handicap activeren

Om daadwerkelijke gespeelde rondes in te voeren, moet je lid worden van een golfclub of een online vereniging (zoals Mygolfhandicap). Deze (online) vereniging kan dan voor jou de uitwisseling met de Nederlandse Golf Federatie verlenen, zodat jouw gespeelde rondes daadwerkelijk zorgen voor het muteren van je handicap.


We wensen je veel plezier en succes bij het halen van jouw handicap!

0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Welke lengte golfclubs past bij jou?

Als je een nieuwe golfset gaat kopen, is het van groot belang om te kijken welke lengte de clubs moeten zijn. Er zijn hier handige methodieken voor om dit te weten te komen. Het meest gebruikte hiervo

留言

評等為 0(最高為 5 顆星)。
暫無評等

新增評等
bottom of page